Kitty Korver

Kitty Korver

Kitty Korver is geboren in 1969 in De Bilt en woont momenteel in Twello. Haar opleiding in de kunst omvat o.a. een verblijf aan de Vrije Academie in Den Haag.

Sinds 2010 maakt Kitty Korver concave vilten wandsculpturen (met een houten draag- en ophangsysteem). Haar sculpturen hebben vaak een grafisch karakter. Daarvoor maakte zij jarenlang keramische objecten. Zij heeft geëxposeerd in galeries door heel Nederland, Europa en in Australië. Een strakke vormgeving en onconventionele methodes verbinden de twee disciplines en periodes. Lag in de keramiek de nadruk vaak op ratio en toegepaste vormgeving, nu wordt het werk verrijkt met een meer persoonlijke inhoud.

Gemeenschappelijke kenmerken van de vilten wandsculpturen:

-Ongebruikelijke technieken in vilt werden en worden door haar nog steeds ontwikkeld zoals in reliëf gesneden afbeeldingen, zorgvuldig gerangschikte “wolpluizen” en het 3-D aanbrengen van porseleinen elementen op de door mallen verkregen strakke schaalvorm.

-Het thema “kwetsbaarheid en kracht”
De holle vorm geeft bescherming en geborgenheid aan de vaak gevoelige inhoud. Het vilt biedt zachtheid en warmte. De vormgeving van de inhoud van de schaal daarentegen is bijna altijd zeer wilskrachtig.

-Het vaak grafische en esthetische karakter.

-De geluidsabsorberende kwaliteit die ze hebben in een ruimte.

-De gesteven schaal, gemaakt van stevig, zelfgemaakt vilt, met aan de achterkant zichtbare houten ribben als uitgangspunt.

-De vilten wandsculpturen zijn allemaal uniek. Het nummer in de titel van de meeste grote vilten objecten verwijst niet naar een oplage.

Tussen 2001 en 2008 hield zij zich bezig met het ontwerpen en maken van keramiek. Het meest eervolle wapenfeit uit haar keramiekverleden is het winnen van de NVK- prijs 2007 met de “mini-safe”. Vanaf 2017 keerde keramiek (vaak porselein) terug in haar werk als onderdeel van haar vilten wandsculpturen.

Keramische doosjes met elastiekjes

Zij is lid van kunstkring BeeKk, Steekplus, De Nederlandse Viltkontaktgroep en eerder van de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK), GSA Hilversum en Genootschap Kunstliefde Utrecht.